Hopp til innholdet

cjohansen.no

Microsoft endrer default-strategi for IE8

Microsoft annonserte igår at IE8 ikke vil vise sider med IE7s renderingmotor som default alikevel.

Interoptibilitet

I slutten av februar gikk Microsoft ut og annonserte større fokus på interoptibilitet. Jeg er ikke alene om å innta en "bra, men jeg tror det når jeg får se det"-innstilling til denne saken.

Med utgangspunkt i de nye retningslinjene til Microsoft har teamet bak IE8 nå kommet frem til at den beste standardstøtten er det beste. Dermed vil IE8 som standard vise sider med den nye renderingmotoren. Ønsker du IE7-visningen må du aktivt be om det med den tidligere omtalte X-UA-Compatible.

Denne avgjørelsen er overraskende, men svært velkommen.

Tankegang

Som tidligere forklart, og behørlig diskutert i diverse fora er Microsofts nye visningsbryter i stor grad en løsning basert på frykt for at problemene fra oppdateringen mellom IE6 og IE7 skal gjenta seg.

Flere har argumentert for at disse problemene i hovedsak oppsto fordi

  1. Microsoft dumpet IE6 i seks år, og satt seg selv opp for en stor oppgradering
  2. Mange utviklere brukte hacks og løsninger som ikke var fremoverkompatible (eksempelvis betingede kommentarer uten versjonsnummer)

Neste oppgradering vil sikkert også føre med seg problemer, men oppdateringen vil denne gangen relativt sett være mindre på CSS-fronten. Problemet denne gangen er massiv oppgradering i IEs DOM-støtte.

Jeg tror vi kan komme langt med betingede kommentarer (og betinget kompilering i JScript/JavaScript) også denne gangen, men så lenge jeg slipper å oppdatere alle nettsidene jeg jobber på med en meta-tag som ber om en spesifik IE-versjon (eller verre: "IE-edge") så vil jeg være fornøyd.

Nettets fremtid

Med dette retningsskiftet viser Microsoft tilsynelatende at de hører på webutviklere, og bryr seg om standarder. Dette er viktig, fordi Microsoft fortsatt har en suveren makt når det gjelder å sette kurs for videre utvikling på nett. At IE8 nå tvinger folk til å enten aktivt "gå tilbake", eller å oppdatere for å komme bedre i harmoni med webstandarder er med på å dra utviklingen på nettet fremover.

Jeg applauderer Microsoft for å unngå å begå en tabbe som ville sinket videre utvikling på nettet betraktelig. Ingen som jobber med web er tjent med en konservativ verden der Microsoft slutter å aktivt introdusere ny teknologi og forbedret standardstøtte.

Standard-modus og "skikkelig, skikkelig standard-modus"

Til slutt: hvem kan unngå å bli litt svimmel når Micorosoft prater om standardmodus i nettlesere?

Our initial thinking for IE8 involved showing pages requesting “Standards” mode in an IE7’s “Standards” mode, and requiring developers to ask for IE8’s actual “Standards” mode separately. We made this decision, informed by discussions with some leading web experts, with compatibility at the top of mind.

(Min utheving).

Hvordan vil dette sitatet se ut for IE12 om noen år?

Oppdatering: John Resig har laget en festlig illustrasjon som mulig forklaring på Microsofts endring.

Muligens relatert