Arkiv

Apt med mindre skriving

Apt er pakkesystemet som shipper med Debian og Ubuntu. Siden Apt er mulig å bruke for de aller fleste programvarepakkene som er interessant å innstallere blir det til at man bruker det ofte. Følgende er to script som sparer deg for litt knasting.

Les hele Apt med mindre skriving.

Opera og Safari passerer (nesten) Acid 3!

Igår ettermiddag kunne de fokuserte menneskene på Opera hamre seg på brystet idet de postet et skjermskudd av Opera med 100/100 score på Acid 3. Omtrent samtidig (minus tidsforskjeller) annonserte WebKit det samme.

Les hele Opera og Safari passerer (nesten) Acid 3!.

CSS Opacity

Gjennomsiktige lag kan lages med CSS på to måter: med en repeterende transparent png24, eller med CSS-egenskapen opacity.

Les hele CSS Opacity.

Statisk caching

Caching er i mange tilfeller det viktigste virkemiddelet man kan ta i bruk for å øke ytelsen på nettsteder. Altfor mange av dagens nettsteder (inkludert dette...) gjør langt flere "on-the-fly" sidevisninger enn det som er nødvendig. Statisk caching kan for mange applikasjoner gi utrolig boost i ytelse.

Les hele Statisk caching.

Glemt å rydde etter deg?

Sessionhåndtering i Rails har en "liten" gotcha: den rydder ikke opp etter seg selv. Heldigvis er det ikke noe stort problem å holde orden i sesjonsdata, men det må naturligvis settes opp på forhånd.

Les hele Glemt å rydde etter deg?.

Microsoft overrasker igjen: IE8-beta tilgjengelig

Microsoft har tidligere lovet en beta av IE8 første halvår i år. Allerede igår ble den sluppet. Dette er ukens andre store nyhet fra den store stygge ulven.

Les hele Microsoft overrasker igjen: IE8-beta tilgjengelig.

Fargejusteringer for Notepad++

I min beskrivelse av Notepad++ tidligere denne uka hoppet jeg glatt over fargejusteringer. Mange, inkludert megselv (neppe et sjokk), foretrekker å kode mot en mørk bakgrunn. Å gjøre justeringer på farger i Notepad++ er enkelt, men å invertere hele oppsettet er likefullt en tidkrevende jobb. Her er et utgangspunkt.

Les hele Fargejusteringer for Notepad++.

Acid 3 er lansert

Ikke før har jeg fått med meg Microsofts interessante endring, så dukker også Acid 3-testen opp. Den er nå lansert, og de startstreken er lagt. Hvem blir førstemann til å nå målet?

Les hele Acid 3 er lansert.

Microsoft endrer default-strategi for IE8

Microsoft annonserte igår at IE8 ikke vil vise sider med IE7s renderingmotor som default alikevel.

Les hele Microsoft endrer default-strategi for IE8.

Notepad++ - en lett, rask og glimrende teksteditor

Jeg har hatt Notepad++ innstallert både hjemme og på jobb i flere år nå, men først i helga tok jeg meg tid til å bli litt bedre kjent med den. Om jeg likte editoren godt før, elsker jeg den nå.

Les hele Notepad++ - en lett, rask og glimrende teksteditor.

Bedre ytelse i grensenitt

I takt med at stadig mer funksjonalitet flytter fra serveren til klienten i form av Ajax-funksjonalitet, og bruken av CSS og grafikk tiltar øker også behovet for å optimere ytelse i grensesnittet. Følgende er noen nyttige tips.

Les hele Bedre ytelse i grensenitt.

Dynamisk instansiering av objekter i Ruby

I Ruby, som i mange andre språk er det mulig å instansiere et objekt uten å vite på forhånd hvilken klasse det skal instansieres fra. Faktisk er det lekende lett å gjøre det.

Les hele Dynamisk instansiering av objekter i Ruby.

Syntakskontroll for JavaScript

JavaScript er et veldig dynamisk språk hvor "det meste er lov". Men selv i et så løssluppent språk er det regler for hva du kan og ikke kan gjøre. Ikke minst er det en del oppfatninger av hvordan du bør og ikke bør kode for å unngå problemer av diverse sort.

Les hele Syntakskontroll for JavaScript.

Dokumentasjon av JavaScript

I dagens web 2.0-prosjekter er JavaScript oftere enn ikke en del av prosjektet. Men sørger du for å dokumentere skikkelig slik at utivkleren etter deg får en enkel jobb med å ta over?

Les hele Dokumentasjon av JavaScript.

Ajax, Firefox og Firebug

Idag hadde jeg et problem med XMLHttpRequest som ikke fungerte i Firefox. Desverre funket det ikke kun for enkelte av mine medarbeidere. Jeg var ikke i stand til å gjenskape feilen hos meg selv for å feilsøke, så jeg installerte Firebug på maskinen der det ikke fungerte. Plutselig fungerte det alikevel.

Les hele Ajax, Firefox og Firebug.

Serverbackup

Enhver server som foretar seg noe interessant vil med stor sannsynlighet ha behov for backup av data. Databasen skal backes opp, alle filene, og diverse andre tjenester. Her er mitt oppsett.

Les hele Serverbackup.

Javascript-funksjoner, objekter og this

Har du kodet objektorientert Javascript og koblet det bare såvidt med event-handlere og/eller Ajax har du sannsynligvis støtt på problemer med this. I motsetning til i mange andre språk så er nøkkelordet this svært dynamisk i Javascript.

Les hele Javascript-funksjoner, objekter og this.

W3C publiserer HTML 5

HTML 5 er nå fullt og helt offisielt arbeid hos W3C etter at HTML 5 Working draft og medfølgende HTML 5 differences from HTML 4 ble publisert denne uken.

Les hele W3C publiserer HTML 5.

Doctype-switch er ut, meta-tag er in

...og Microsoft står nok en gang i spissen for å gjøre webben en surere plass, særlig for oss som jobber "her". (Dette er ikke en anti- Microsoft "rant").

Les hele Doctype-switch er ut, meta-tag er in.

Kopiere filer mellom svn-arbeidskopier

Å flytte en mappestruktur fra en Subversion-arbeidskopi (" working copy") til en annen kan fort by på hodebry fordi .svn-filer og -mapper kolliderer. Lei av dette som jeg er har jeg skrevet et script som "kopierer seg rundt".

Les hele Kopiere filer mellom svn-arbeidskopier.

Bla i arkivet